Вівторок, 30 Квітня, 2024

Міст Кербедза – зруйноване диво Варшави

Сучасна Варшава – це величне місто, яке вражає своєю красою, величчю, історією та неповторними архітектурними дивами. Однак до наших днів не збереглися всі найвизначніші пам’ятки та споруди міста. Одним із таких є міст Кербедза – перший постійний міст через річку Вісла у Варшаві. Історія моста Кербедза, як і біографія його інженера, є невід’ємною частиною історії Варшави. Тому у нашій статті на warsaw-future.eu ми розповімо найцікавіші факти про видатний міст, який залишився лише на сторінках історії Варшави.

Історія моста Кербедза

Міст Кербедза було побудовано у 1859-1864 роках за проєктом відомого на той час інженера Станіслава Кербедза. Він став першим постійним мостом у польській столиці через Віслу.

На початку свого існування міст був названий на честь Олександра ІІ – Міст Олександрівський. Однак були і неофіційні назви моста: міст Кербедза або І міст. Назву на честь автора цього видатного проєкту міст отримав лише після того, як Польща здобула незалежність. 

Попередньо міст мав бути залізничним (за задумами інженера, він би міг з’єднати Варшавську-Віденську залізницю та залізницю Санкт-Петербург-Варшава). Однак його побудували так, що він з’єднав польську столицю з правобережним передмістям Прагою (саме туди вели дві варшавські залізниці та Московське шосе). 

Міст Кербедза був не звичайним. Його будували по новітніх на той час технологіях. Зокрема при зведенні опор уперше в історії Російської імперії використовували кесони – конструкцію, яка утворює під водою або у насиченому водою ґрунті робочу камеру, яка вільна від води. Кесони широко застосовували для облаштування фундаментів мостів на початку двадцятого століття.

Основу моста Кербедза становили шість металевих прольотів (кожен із них мав майже 75 метрів довжини). Це був не лише перший міст у Варшаві через річку Віслу. Він вважався одним із найбільших та найкрасивіших у місті. Йому пророкували безліч століть, а багато інженерів планували розбудувати та покращити його. 

Однак міст Кербедза підірвали російські військові під час відступу з Варшави. Це сталося 5 серпня 1915 року. Тоді міст практично не функціонував, його вдалося відновити досить скоро. Уже у 1916 році міст Кербедза продовжив служити місту.

Однак Другу світову війну видатний міст у Варшаві не пережив. Його повторно підірвали 13 вересня 1944 року німецькі війська. Наслідки руйнувань були фатальними: міст перестав існувати. Залишились лише декілька опор, які витримали удари. Згодом вони стали основою для нового Шленсько-Домбровського моста у Варшаві.

Біографія Станіслава Кербедза – засновника видатного моста 

Станіслав Валеріанович Кербедз – видатний російський та польський інженер. Він народився у відомій дворянській родині у 1810 році у Поневезькому повіті Ковенської губернії. Освіту майбутній інженер здобував у місцевій гімназії, а у 1826 році вступив у Віленський університет. Після закінчення навчання Кербедз переїхав у Санкт-Петербург, де також закінчив Інститут корпусу інженерів шляхів сполучення.

Довгий період свого життя Станіслав Кербедз присвятив викладацькій діяльності. Однак у 1849 році він зосередився виключно на інженерії. У 1852 році Кербедза призначили директором з будівництва Петербург-Варшавської залізниці. Аби реалізувати проєкти, Станіслав відправився за кордон, де здобув нові знання, ознайомився з новітніми технологіями та способами зведення металевих мостів. Однією з найвідоміших праць видатного інженера є міст Кербедза у Варшаві. За визначні заслуги та досягнення Станіслав Кербедз був нагороджений багатьма титулами, його обрали почесним членом Петербурзької Академії наук. 

Останні роки свого життя Станіслав Кербедз провів у Варшаві. 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.